ETEN EN DRINKEN OP SICILIË

03/03/2020 0 Door Peter

Pasta

Eten en drinken op Sicilië is cultuur en tijdrovend. Van de Arabieren leerden de Sicilianen hoe ze pasta moesten maken van de tarwe die groeide op de door de Romeinen aangelegde graanvelden rondom Palermo en Enna. Die pasta wordt meestal gedroogd verkocht. De meest voorkomende vormen zijn spaghetti en gnocchi. Het meest populaire en waarschijnlijk meest authentieke pastagerecht is Pasta con le sarde. Het dateert waarschijnlijk al uit de tijd van diezelfde Arabische bezetting. De belangrijkste ingrediënten zijn verse sardines.

Pasta alla Norma uit Catania

Muziekminnaars vonden dat de in Catania geboren componist Bellini als hommage de benaming van een speciaal gerecht verdiende bij de première van zijn prachtige opera Norma. De gebakken aubergines, ricotta salata, verse tomaten en verse basilicum vormen een heerlijke combinatie.

Piacintinu

De drie belangrijkste kazen van Sicilia zijn pecorino, ragusano en ricotta. De meest gegeten kaas is Pecorino Siciliano met een DOP-predikaat. De jonge kaas, nog maar een paar dagen gerijpt, wordt in mandjes gelegd waardoor het karakteristieke streepjespatroon aan de zijkant ontstaat.

Corleone

In het bergdorpje Corleone, mafiabolwerk en beroemd geworden door de film The Godfather, staat de pastawinkel Corleonese van de famiglia Coletti. Hier wordt op ambachtelijke manier pasta gemaakt. Je kunt hier ook pasta kopen die gemaakt is van tarwe die groeit op de velden die zijn geconfisqueerd door Mafia-baas Tota Riina. Eten en drinken op Sicilië is een beetje spannend. WEER EN KLIMAAT VAN SICILIË

Mild

Het weer en klimaat van Sicilië is heerlijk mild. Dit betekent dat tijdens het hoogtepunt van de zomer het eiland geniet van een heerlijke temperatuur die wordt afgewisseld door een zwoel briesje. Sicilië heeft zachte winters met weinig neerslag. Veel toeristen bezoeken het eiland liever in de lente. In deze tijd van het jaar voelt de temperatuur al aangenaam warm aan.

Watertemperatuur

Het kan soms voorkomen dat er tijdens hittegolven extreme temperaturen worden gemeten. De gemiddelde dagtemperatuur in juli is 29°C. De gemiddelde temperatuur in januari is 13°C. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur van Sicilië bedraagt 14,3°C. De zee heeft in januari een gemiddelde watertemperatuur van 15°C en in juli van 25°C.

Regendagen

De meeste kans op regen heeft u van oktober tot en met december, met gemiddeld 10 neerslagdagen per maand. De droogste maanden zijn juli en augustus, met gemiddeld slechts 2 regendagen per maand. De meeste kans op zon heeft u in juli en augustus met een gemiddelde van 10 uur zon per dag.