ETEN EN DRINKEN OP SARDINIË

03/03/2020 0 Door Peter

Sardientjes

Eten en drinken op Sardinië is een culinaire ontdekkingsreis. Voor de viseter is Sardinië een walhalla. De wateren rond de rotsachtige kusten herbergen heerlijkheden als kreeften, krabben, ansjovissen, tonijn, inktvis, schelpdieren en natuurlijk sardientjes.

Cantina del Vermentino

Ga zomaar aan de haven ergens op een terras zitten en geniet van kleine sardientjes rijkelijk met zeezout ingewreven en vervolgens gegrild op houtskool. Een glas Cantina del Vermentino hoort daar vanzelfsprekend bij. Aragosta arrosta, geroosterde langoest, geserveerd met olijfolie, citroen, peterselie en broodkruimels verschijnt veelvuldig op de menukaarten rond Alghero.

Karper

In de moerassen van Cabras wordt de harder, een soort karper, gevangen. Naast het feit dat hij geliefd is om zijn zachte visvlees, levert hij ook de kostbare bottarga. De visseneitjes van de vrouwtjesharder worden gezouten en geperst. Na ongeveer 4 maanden is het goed en wordt het in plakjes geschaafd en gegeten met wat witbrood.

Gedroogde pasta

Ondanks de voorliefde voor brood wordt hier ook gedroogde pasta gegeten. Meestal in de traditionele vormen als spaghetti en maccheroni, maar typisch voor het eiland zijn de culingiones. Dit is een soort ravioli gevuld met pecorino, varkensreuzel, aardappelpuree, oude pecorino en gehakt.

Malloreddus

Op speciale feestdagen wordt malloreddus gegeten. Deze Sardijnse gnocchi wordt gemaakt van tarwegries waaraan saffraan is toegevoegd. Ze worden geserveerd in een eenvoudige tomatensaus of een stevige ragout van lamsvlees. Klassiek zijn de malloreddus geserveerd met boter en geraspte pecorino. Eten en drinken op Sardinië is een beetje spannend.