ETEN EN DRINKEN IN DE DOLOMIETEN

03/03/2020 0 Door Peter

Eten en drinken in de Dolomieten is uitdagend. Brood speelt een grote rol, als begeleider van maaltijden. Naast roggebrood en plaatbrood zijn er ook nog de zogenaamde Parels, afkomstig uit Val Venosta en gemaakt van roggemeel en zuurdesem. De naam danken ze aan het feit dat ze vroeger per twee werden gebakken. Indien een van de echtelieden overleden was, werd er nog maar een halve parel gebakken. Het brood in Alto Adige wordt vaak op smaak gebracht met komijn, anijs en venkel.

Alpiene invloed

In Trentino proef je duidelijk de Venetiaanse invloed. De alpiene invloed zie je weer terug in de condimento, de manier waarop de pasta is bereid met boter, kaas, wild, maar ook wilde champignons. Een typisch streekgerecht is smacafam, met een fijngekruimeld droog worstje. Uiteraard kent ook deze regio haar eigen pastavarianten.

Vezzena

De meest beroemde kaas is Grana Trentino. En ook is de Grana Padano DOP en de Asiago DOP afkomstig uit dit gebied. Ieder bergdorp heeft weer zijn eigen variant. Alle kazen worden van koemelk gemaakt. Vezzena wordt door velen gezien als de beste kaas, deze is vernoemd naar de gelijknamige berg in Trentino.

Gewürztraminer

De bekendste wijnen uit de streek zijn de witte Gewürztraminer, witte Vernatsch en de rode Lagrein. Wijnen die hun bijzondere karakter danken aan het milde klimaat, de zon die er 300 dagen per jaar schijnt, de verschillende bodemsoorten en de hoogte waarop de druiven worden verbouwd. Eten en drinken in de Dolomieten is de bergen proeven.