CULTUUR EN HISTORIE VAN SICILIË

03/03/2020 0 Door Peter

Taal

De cultuur en historie van Sicilië is beroemd. Sicilië werd al in de oudheid geprezen om zijn landbouwproducten, in de eerste plaats om zijn wijn. Nog voor de Grieken brachten de Feniciërs de wijnstokken vanuit het Nabije Oosten naar het eiland, waar tot dan toe alleen maar wilde druiven groeiden.

Tempelprostitutie

Na de Feniciërs kwamen de Griekse kolonisten, die behalve botteltechnieken ook nieuwe druivensoorten als grecanico meebrachten. Met de wijnen deed ook de Griekse mythologie haar intrede. De stad Erice in de huurt van het huidige Trapani bezat een heiligdom waar tempelprostitutie werd uitgeoefend.

Alcoholverbod

Zelfs onder de heerschappij van de Arabieren beleefde de wijncultuur van Sicilië welvaart. Ondanks een streng alcoholverbod in de Koran accepteerden de Arabieren niet alleen de verbouw van druiven, maar ook het distilleren van alcohol.

Kloosterkelders

In afgelegen kloosterkelders brouwden de Sicilianen geheime elixers die aan kapitaalkrachtige klanten werden verkocht. Door de enorme rijkdommen van de Kerk werd de positie van Sicilië alleen maar versterkt.

Wijnbouwers

Op de huidige wereldmarkt had Siciliaanse wijn het lange tijd moeilijk, want goedkope massaproductie had een negatieve uitwerking op de goede naam. Toch is het een paar wijnbouwers en wijnkelders in de laatste tien jaar gelukt goede kwaliteit te ontwikkelen. De cultuur en historie van Sicilië is bijzonder.