CULTUUR EN HISTORIE VAN SARDINIË

03/03/2020 0 Door Peter

Taal

De cultuur en historie van Sardinië is eeuwenoud. Het eiland is in de loop der eeuwen door vele zeevarende volken overheerst. Door de geïsoleerde ligging van het eiland heeft Sardinië toch een eigen cultuur kunnen behouden. De taal, het Sardisch, wordt als een Italiaanse taal beschouwd en is voor de Italianen van het vasteland onverstaanbaar.

Schapen

In Alghero, in de 12e eeuw gesticht door kolonisten uit Valencia en Barcelona, wordt Catalaans gesproken, en op het schiereiland San Pietro in het zuidoosten wordt een Ligurisch dialect gesproken. De oorspronkelijke bevolking trok weg van de kust en trok naar de bergen waar ze schapen gingen houden. Dat doen ze nog steeds. U treft hier grote kuddes aan.

Nuraghi

Naast de taal zijn ook de Nuraghi kenmerkend voor Sardinië. Deze kegelvormige bouwsels zijn cementloos geconstrueerd van grote opgestapelde blokken basalt. Ze dateren van ongeveer 1500 voor Christus en zijn gebouwd door een volk waarvan niets bekend is. Spannend.

Verdedigingstorens

Ze hebben geen schrift nagelaten, maar wel 7.000 bouwsels. Sommige zijn op zichzelf staande verdedigingstorens, anderen zijn onderdeel van een complex met huizen, tempels en graftomben. Je vindt ze vooral in de Valle dei Nuraghi. De cultuur en historie van Sardinië is bijzonder.