CULTUUR EN HISTORIE VAN DE DOLOMIETEN

03/03/2020 0 Door Peter

De cultuur en historie van de Dolomieten is niet op één bladzijde uit te leggen. In het gebied van de

Dolomieten worden, onder andere door invloeden uit Duitsland, drie talen gesproken. Duits, Italiaans en Ladinisch. De naam Ladinisch, Ladin of Ladino is een van de Reto-Romaanse talen. Het gebied maakte tot 1918 deel uit van het Oostenrijkse kroonland Tirol en kwam bij de Vrede van Saint-Germain toe aan Italië.

Migratie

Tot 1918 liep de Oostenrijks- Italiaanse staatsgrens dwars door de Dolomieten. De noordelijke helft behoorde tot het Oostenrijkse Tirol en de zuidelijke helft tot het Italiaanse Vento. Vooral tijdens het fascistisch bewind heeft er een door de Italiaanse overheid gestimuleerde migratie van Italianen naar het gebied, vooral naar Bolzano, plaatsgevonden.

Trentino

Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog werd het gebied Tirol in tweeën gedeeld. Noord en OostTirol bleven bij Oostenrijk. Italië kreeg niet alleen het Italiaanstalige deel van Tirol (Trentino) maar ook de zuidelijke helft van het Duitstalige Tirol, wat Alto Adige ging heten.

Minderheid

Sindsdien ligt ook de noordelijke helft van de Dolomieten in Italië. Van de ene op de andere dag viel een bevolking van 200.000 mensen onder een nieuw bestuur met een andere taal en cultuur. Het gebied werd onder leiding van Benito Mussolini hervormd. De Duitssprekende bevolking vormde een minderheid en werd ook als zodanig behandeld.

Verzet

In de jaren tussen 1950 en 1960 ontstond hiertegen verzet, waarbij er aanslagen plaatsvonden op Italiaanse eigendommen en objecten met doden tot gevolg. Na 1972 is de rust onverwacht wedergekeerd en leven de bevolkingsgroepen vredig naast elkaar. De cultuur en historie van de Dolomieten is roerig.